Ana içeriğe atla

Hafıza Kırıntıları - 30

- Özellikle gençleri böyle kandırıyorlar çeşitli işletmeler ya da kurumlar. "Hayalini gerçekleştir. Hayallerini gerçekleştirmek o kadar uzak değil! Bize gel beraber hayallerini gerçekleştirelim."  aynı "Kariyer" gibi saçma sapan bir spot kelime. Bir pazarlama harikası. Hayal etmek?  Nasıl hayal edilir.  Ne hayal edilir?, Hayal edince başarıya ulaşılıyor mu ?. Hayaller o kadar yakında mıdır? Hiç terlemeden, acımadan, kanamadan, aç kalmadan, hastalanmadan Hayaller gerçek olur mu? ya da Her hayal gerçek olur mu ?Ben size söyleyim, Kocaman bir HAYIR!.

Ne Hayal Edersiniz ?  Güzel bir okul mezuniyeti, Güzel havalı bir ünvan, Güzel bir ev, bir yazlık, güzel bir araba, şu kadar düzenli gelir, güzel(yakışıklı) bir eş, yetkili altında çok çalışanlı bir iş, kolejde okuyan çocuklar, etraflı tanıdıklar, Güzel sofralar, Rahat yataklar vs.. vs... için. O zaman kapitalist sistemin size seçtiği hayallerden birisini seçmiş demeksiniz. Bundan sonrasını zaten okumayın, anlamazsınız. Bunların dışında kafanızda birşeyler kuruyorsanız ya da bunlar size yavan geliyorsa o zaman devam edin...

Öncelikle başarı göreli bir kavramdır. Gerçek Başarının ölçüsünü ve şeklini bireyin kendisi belirler. Önemli olan ise hayal ile ilgili sayısız küçük hedefi gerçekleştirebiliyorsanız -ki hayale giden yoldaki makul ve mantıklı hedefler gerçekleştirilebilir- bunlar ile mutlu olmak ve bir sonraki sizin seçtiğiniz hedef için çalışmaya aralıksız durmadan devam etmektir. Ha, eğer yukarıdaki paragraftaki seçeneklerden bir ya da bir kaç tanesini gerçekleştirdiyseniz ya da hayal ediyorsanız - ki onları gerçekleştirmek oldukça kolaydır.- o zaman sistemin dayattığı bir kıstası başarı olarak görüyorsunuz. İşte onlar basit hayaller. O hayaller hiç bitmez. O hayal olarak sunulan seçenekler başarı değil sonsuz bir sistem köleliği için bitmeyecek bir çalışma programından, tüketimden başka bir şey değidir. Kendinizi içinde kaybedersiniz.

Basit Hayal böyle bir şeydir. Afyondur basit Hayal. Sistemin bir numaralı uyuşturucusudur. Basitçe Hayal edersin umut edersin. Sistemin güzel gördüğü trend bir işin olur, trend bir gelir seviyen olur. Merak etmeyin sonunda mutlaka olur!. İyiler mutlaka kazanır!.

Hayal etmekle Halüsilasyon (Türkçesi Varsanı) farklı şeyler. Sizin bir alt yapınız olmadan, hayaliniz ne ise üzerinde uzun zaman kafa çatlatmadan bu hayalin fiziksel gerçeklemesi için gerekli donanımınız çevreniz, imkanınız, paranız olmadan var olan hayaliniz bir varsanıdan öteye gitmeyecektir.

Örneğin; Türk usulü olarak diyelim ki "Sıfırdan" bir hayalinizi gerçekleştirdiniz. O başarı filan değildir. Değersizdir. Nedeni sizin o "sıfırdan" dediğiniz başarıyı bu güne kadar sayısız kişi bilinmeyen zaman ve yerlerde zaten defalarca gerçekleştirmiş olmalarıdır. Sıfırdan büyüttüğünüz bir restoranlar zincirine sahip oldunuz. Genelde bizim kültürde bu başarıdır. Basit ekonomik girişim başarıları. Restoranlar zinciri, Pideciler Zinciri, Pastaneler, Simit evleri zinciri, Çiğ Köfteciler, Oteller zinciri gibi hiç bir kıymeti olmayan, hiç bir iz bırakmayan basit maddi kazanımlar. Tüketim ekonomisine bir tuğla daha. Bu başarı filan değil. Sadece bir replika!. Sizin gibi kaç kişi bunu başardı biliyor musunuz?. O zaman bunu başarı olarak adledemeyiz. Diğerlerinden ne farkınız var?. Zaten insanlar ticareti icat ettiğinden beri bu hikayeler var. Ancak biz hiç bir zaman bu toplumdan dünyanın dibine kibrit suyu dökecek bir başarı duymayız. Bunlar olur ancak bu toplumun insanları bunu başka coğrafyalarda başarır ondan duymayız. Burada olanlarında bir anlamı yok zaten. İlgi göstermeyiz. Toplumdan önemli olan Anadolu'mun bağrından çıkmış Amerika'da Pizzacı dükkanı açmış bu arada başına binbir türlü sefalet gelmiş, gariban ama sistemin yeni yarattığı zengin Anadolu çocuğu tiplemesi başarılarıdır bizim için önemli olan.

Gerçekten bir şeyler mi başarmak istiyorsunuz. O zaman Halusilasyon görmek ile Hayal etmek arasındaki farkı ciddi manada bir anlayın ondan sonra Hayal edin. Bilgi anlamında bir alt yapınız olmadan, imkan ve parasal kaynaklarınız olmadan, eğitiminiz ve ekibiniz olmadan, sonu gelmez bir merak ve iflah olmaz bir inadınız olmadan, hayaliniz için sınırsız bir zamanınız olmadan, bugüne kadarki herşeyinizi kaybetmeye göze almadan Hayal etmeyin, Hayaller kurmayın. Bunlar olmadan sadece Halusilasyon(lar) görürsünüz ki bu da sizi bulunduğunuz durumdan daha aşağı bir konuma çeker.

Pek çok kişi diyebilir. Zaten bunlara sahip olmak için bir ömür harcanır. Ben bunlara sahip olsam neden Hayal edeyim ki bunlara sahip olunca zaten herşeye sahip oluyorum. Evet işte Hayal etmek, hayallerin peşinden koşmak ve başarmak herkese göre değil. Herkes o yüzden başaramaz. Başaranlarda diğerleri üzerinde doğal olarak tahakkümde bulunur. Başarı sıfırdan elde edilen bir şey değildir. Bir bedeli vardır. Bir bedel ödemeniz gerekir. Bu bedelde genelde ağır bir bedeldir. Aynı şekilde gerçek hayalinde bir bedeli vardır. Sıfırdan olan, o istatistiki olarak sınırlı başarılar sadece magazinde güzel gözükürler. Çünkü gizemlidirler. Toplum bu masalları dinleyerek Halusilasyonlar görür. Mutlu olur ,uyuşur. Bu arada çalışmayı, terlemeyi, acı çekmeyi, inatlaşmayı, kaybetmeyi, kazanmayı unutur. Başkalarının ciddi bedeller ödeyerek elde ettikleri hayallerinin kölesi olur ve bunlar neden bizde yok diye de böbürlenir durur. Sonra gündelik dünyasında kaybolur gider. Sistem aynen böyle işler durur. 10.000 yıl önce de böyleydi şimdi de böyle bundan sonrada böyle.

Dahada somutlaştırırsak; bize göre Plütonun bir gezegen olduğunu ispatlamak için 10'larca yıl can hıraş bir çalışma sonucunda bu uzak uzay cisminin bir gezegen olduğunu bulmak ya da bulan insanlardan olmak ya da bunun hayalini kurmak başarı değildir. Olmayacaktır. Olmamıştır. Ya da Tesla Marka bir aracı yapabilecek bir teknolojiye ve birikime sahip olmak bizim için başarı sayılmamıştır. Parası ne ise alırız kullanırız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Akademik Unvan Konusu

Eğer bu camiaya uzaksanız unvan/ünvan konusunun ne derecede (!) önemli olduğunu pek bilemeyebilirsiniz. Türk akademik camiasında unvan(bundan sonra böyle diyeceğim) her şeydir. Gerisi teferruattır. Bilenler bilir... Demiştik. Unvan önemli diye. Akademisyenler içerisinde hayat, memat meselesi olan bu unvanlar ancak sahipleri tarafından bir türlü doğru yazılmaz ya da ne anlama geldiklerini - abartmıyorum -%80'i bilmez. Peki doğruları nedir? Bu yazının konusu bu olacak. Dilim döndüğünce. Aslında akademik unvanlar ülkeden ülkeye hatta bilim dalından bilim dalına bile çok değişkenlik göstermekte . Aşağıda Engin Arık hocanın blogundan derlediğim genel bir unvan açıklaması var. Kaynaklar :  [1] , [2] , [3] , [4] Öncelikle Unvan / Ünvan konusunu açıklığa kavuşturalım. TDK sözlüğüne göre doğru yazılış unvan. Yani isim, san manasında. Ünvan diye kullanımları da var ancak Türkçe Dili Resmi Sözlüğüne göre UNVAN. Akademik unvanlar ülkemizde Resmi olarak 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu

Co-Creation Dedikleri Şey.

Aslında Türk iş dünyasının ingilizce, türkçe karışık saçma sapan jargonundan hiç hazetmem. Bana çok itici gelir. Ancak bu dünya da bu şekilde konuşmak sanki bir iştir ya da gerekliliktir. Ne kadar tuhaf ve acayip konuşursanız o kadar adam yerine koyarlar. Oysa ki sizi anlamışlar mıdır?. Kesinlikle hayır. Bu konuda benim çok sevdiğim bir yazı var. Merak edenlere buyrun buradan ... .

Şirketim Güzel Şirketim

İlk kez Hafıza Kırıntısı serisine bir saplama yapıp başka bir konuda "Fikrimi" belirtiyorum. Çünkü doldum yine. Bir şekilde boşaltmam lazım zihnimi. Çünkü bu beni rahatsız ediyor. Son zamanlarda, yıllarda ülkede bir girişim saçmalığı almış başını gidiyor. Saçmalık diyorum çünkü yapılan organizasyonlar oluşturulmaya çalışılan girişimler vs hepsinde ciddi yapısal ve fikri sorunlar var. Ülkede ,genel olarak en iyisini yaptığımız, sadece "mış gibi" yapıp olayı kapatıyoruz. Doğal olarak bu işinde piyasasında ve sektöründe burada saymayacağım bir kaç kafada, şanslı tipler var. Onlarda şişik egolarını dahada katlamak için yoğun çaba içerisinde. Ama ortada iş filan yok. Sadece "yaparmış gibi yapmak" var. Yoğun bir şekilde yüksek meblağlar dönüyor ortada. Ama bu kimin parası nasıl ortaya çıktı soran yok. Bunlar olurken bu tiplerde burada oluşturulan bol "aaayyy ne başarılı. Biliyor musun sıfırdan gelmiş." kalesinde mutlu mesut hiç bir işe yaramadan yaşı